Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014


Β. Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μετά  3 χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη , επιβεβαιώνεται ότι  είναι ένας βαθιά μνημονιακός νόμος πριν τον ερχομό της Τρόϊκας στην Ελλάδα.
 Οδήγησε σε: 
  • Συνένωση Δήμων και κοινοτήτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών  και των τοπικών φορέων.
  • Διατήρηση του ίδιου καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος,της ενισχυμένης αναλογικής
  • Περικοπή της κρατικής επιχορήγησης  των δήμων κατά 60% έως σήμερα σε σχέση με το 2010 και άλλων 25% το επόμενο διάστημα. Σήμερα οι δήμοι απειλούνται με ολική οικονομική κατάρρευση.
  • Αποδιοργάνωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών λόγω απολύσεων , κινητικότητας , διαθεσιμότητας των εργαζομένων στους ΟΤΑ σε συνδυασμό με τα μνημόνια, με στόχο την ιδιωτικοποίηση τομέων της αυτοδιοίκησης μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.

  • Μείωση στο ελάχιστο της συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

  • Μείωση της εκπροσώπησης λόγων υποχρεωτικών συνενώσεων τμημάτων των τοπικών κοινωνιών.
  • Υποβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων σε διακοσμητικό το ρόλο.
  • Ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης των δήμων με την ταυτόχρονη αφαίρεση  των λαϊκών χαρακτηριστικών της αυτοδιοίκησης. 
Γ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ  ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Ο ενιαίος Δήμος Μοσχάτου Ταύρου είναι κλασσικό παράδειγμα εφαρμογής του «Καλλικράτη» μέσω του οποίου η κυβέρνηση με εντελώς αυθαίρετο και διοικητικό τρόπο συνένωσε τους πρώην Δήμους Μοσχάτου και Ταύρου.
Στην ουσία η σημερινή δημοτική αρχή συνέχισε την ίδια διαχειριστική πολιτική των προκατόχων της σε Μοσχάτο και Ταύρο που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υλοποιούν πρόθυμα τις αντι αυτοδιοικητικές και αντιλαϊκές εντολές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. 
Συντάσσεται πλήρως πίσω από την  κυβερνητική ΚΕΔΕ που με την παθητική της στάση στρώνει το χαλί για να περνάνε ευκολότερα οι μνημονιακές πολιτικές.  
Η Δημοτική αρχή και κύρια τα προβεβλημένα στελέχη της, μετακινούνται έξυπνα από την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών εντολών στην αυτοδιοίκηση ,στην προσχηματική γενικόλογη διαμαρτυρία «κατά παντός ανώνυμου υπευθύνου», βαφτίζοντας τις ακίνδυνες δηλώσεις και τα δελτία τύπου, σε δήθεν    αντιπολιτευτικές δράσεις. 
Δεν  έχει προχωρήσει σε καμιά δική της πρωτοβουλία για αγωνιστική διεκδίκηση, κινητοποίηση, μαζική δράση για τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών, των εργαζομένων στο Δήμο , τα προβλήματα του ίδιου του θεσμού.
           Μέσα από δημόσιες σχέσεις και μέσα από τις κομματικές οδούς προσπαθεί να πάρει κάποιο τεχνικό έργο, χωρίς να έχει στον προσανατολισμό της τη διεκδίκηση  μαζί με τους πολίτες όλων όσων απαιτούνται για να αλλάξει η ζωή στην πόλη.
Οι όποιες κινητοποιήσεις έγιναν, ήταν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες πολιτών και δημοτικών κινήσεων ( υπογειοποίηση Προαστιακού, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Καύση καλωδίων, αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, παραλιακό μέτωπο κλπ) και ήταν αυτές που ανάγκασαν τη δημοτική αρχή  να ασχοληθεί με τα σοβαρά τοπικά προβλήματα. Την ανάγκη για λύση των οποίων πολύ συχνά μετέτρεψε σε φιέστα αποκλειστικής προβολής της. 
Κατά τη γνώμη μας, ο Καλλικράτης, τα Μνημόνια, οι αντιλαϊκές πολιτικές τόσο της τρικομματικής όσο και των άλλων κυβερνήσεων που γονάτισαν την κοινωνία, δεν υπήρξαν στις προτεραιότητες δράσης της δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου